Έτοιμο το κόσμημα…

Η ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΟΚΑ ΑΡΚΑΔΙ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ «ΣΠΙΤΙ» ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ένα «στολίδι», ένα «κόσμημα», ένα πρότυπο γυμναστήριο είναι πλέον γεγονός για την πόλη μας. Το τμήμα ενόργανης του ΟΚΑ Αρκάδι απέκτησε το δικό του «σπίτι», με το προπονητήριο να είναι έτοιμο, απομένοντας μονάχα τα επίσημα εγκαίνια, καθώς στις 15 Μαΐου θα ολοκληρωθεί πλήρως για να δοθεί στους αθλητές-τριες του συλλόγου.

Μόλις ένας χρόνος χρειάστηκε από τη μέρα που ξεκίνησαν οι εκσκαφές ως την παράδοση ενός έργου που θα μείνει στον τόπο μας για πολλά, πολλά χρόνια. Ενός γυμναστηρίου που θα δώσει νέα «πνοή» στην πόλη μας και θα αποτελέσει πόλο έλξης τόσο για τα μικρά παιδιά, όσο και για ομάδες του εξωτερικού. Ένα όνειρο πολλών ετών έγινε πραγματικότητα, με τους ανθρώπους του πιο ιστορικού σωματείου του Ρεθύμνου, του ΟΚΑ Αρκάδι, να μπορούν να αισθάνονται περήφανοι για αυτό που κατάφεραν και σίγουρα τα ονόματα τους θα γραφτούν στο βιβλίο της αθλητικής ιστορίας του τόπου μας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ο πρόεδρος του ΟΚΑ Αρκάδι, Νίκος Προβιάς, ο Αντιπρόεδρος Μιχάλης Τζωρτζινάκης, ο Γ. Γραμματέας Φώτης Τσιμπούκας, τα μέλη του Δ.Σ. Βασιλική Παπαδογιαννάκη και Βασίλης Λιονής και ο τεχνικός διευθυντής Σπύρος Ελευθερόγλου πραγματοποίησαν παρουσίαση του προπονητηρίου στον τοπικό Τύπο. Άπαντες φορτισμένοι συναισθηματικά δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά και την υπερηφάνεια για το νέο «στολίδι» του Συλλόγου. Ενός γυμναστηρίου συνολικού εμβαδού 908 τ.μ., το οποίο κόστισε 600 χιλιάδες ευρώ, ενώ έχουν φροντίσει να «στολιστεί» με τα πιο σύγχρονα όργανα, εγκεκριμένα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, αξίας 250.000 ευρώ, επενδύοντας στην ασφάλεια των αθλητών-τριών. Μάλιστα, η χρηματοδότηση έγινε σε μεγάλο ποσοστό από τον ίδιο τον πρόεδρο, Νίκο Προβιά, ο οποίος έβαλε… πλάτη για να είναι έτοιμο στην ώρα του το νέο «σπίτι» του Αρκαδίου, Να σημειώσουμε ότι φιλοξενείται στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, έχοντας υπογράψει σύμβαση με το Πανεπιστήμιο για την πλήρη χρήση του για τα επόμενα 20 χρόνια.

Πλέον, το μόνο που απομένει είναι η είσοδος των αθλητών-τριών του Συλλόγου, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να προπονηθούν σε συνθήκες που θα ζήλευαν πολλοί σύλλογοι, έχοντας, πλέον, όλα τα μέσα για να εξελιχθούν και να φτάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν.

ΝΙΚΟΣ ΠΡΟΒΙΑΣ (Πρόεδρος ΟΚΑ Αρκάδι): «Σήμερα παρουσιάζουμε το νέο κλειστό προπονητήριο γυμναστικής όπου βρίσκεται στο 85% της ολοκλήρωσής του και θα είναι έτοιμο περίπου στις 15 Μαΐου ολοκληρωτικά για να παραδοθεί προς χρήση στους αθλητές του Αρκαδίου. Αυτό το γυμναστήριο έχει ό, τι πιο τελευταίο υπάρχει σε θέματα ασφαλείας και σε θέματα τεχνολογίας. Το ταπί που έχει στη μέση είναι εγκεκριμένο από την παγκόσμια Ομοσπονδία το 2022. Είναι το μοναδικό που υπάρχει στην Ελλάδα και κοστίζει 60.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα όργανα. Επίσης, υπάρχει κάτι που είναι σαν μια μεγάλη πισίνα που έχει μέσα αφρολέξ, όπου τα παιδιά μπορούν να εκτελούν ασκήσεις στον αέρα και να πέφτουν με οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Είμαστε καλυμμένοι πλήρως σε θέματα ασφαλείας. Μάλιστα, έχουμε ήδη πολλές κλήσεις από το εξωτερικό που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Κρήτη για προετοιμασία.

Ακόμα μία καινοτομία που έχει το γυμναστήριο είναι τα χαμηλά παράθυρα, όπου καλύπτει στο 100% το θέμα ασφάλειας του παιδιού για τους γονείς. Οι γονείς θα μπορούν να βλέπουν το παιδί τους να προπονείται, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πέρα από τη σωματική ασφάλεια που επιδιώκουμε, θέλουμε να έχει και ο γονέας στο μυαλό του μια ασφάλεια ότι εκεί είναι το παιδί του και μπορεί να ελέγξει το οτιδήποτε.

Αυτό που θέλουμε να ξέρετε μέχρι τώρα είναι ότι έχει ολοκληρωθεί αυτό το κομμάτι με πλήρη χρηματοδότηση από το σύλλογο, από εμένα και από κάποιους χορηγούς.

Εννιά μήνες περιμέναμε να βγει μια απόφαση για να πάρουμε λεφτά από Περιφέρεια και Δήμο και εμείς σε εννιά μήνες έχουμε χτίσει το γυμναστήριο.

Ο εξοπλισμός που έχει μέσα αυτή τη στιγμή θα ξεπεράσει τις 250.000. Το κτίριο θα περάσει τις 600.000 ευρώ σαν κόστος κατασκευής. Αρκετές εταιρείες από το Ρέθυμνο μας έχουν βοηθήσει σε αυτό.

Παράλληλα, θεωρώ ότι υπάρχει μια υποχρέωση και από το Δήμο και από την Περιφέρεια να συμβάλλει. Φυσικά, το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει παίξει σημαντικό ρόλο γιατί θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι υποχρέωσή του να καλύψει ένα κενό της πόλης, ένα γυμναστήριο. Και ο πρύτανης, κ. Γιώργος Κοντάκης και ο Αντιπρύτανης, κ. Κώστας Σπανουδάκης, είναι πάρα πολύ κοντά στην όλη διαδικασία».

ΣΠΥΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ: «Κάνω μια σκέψη αναπολώντας από που ξεκίνησα εγώ το όραμα. Τότε, το ‘80, με τι όργανα και με τι δεδομένα φτάσαμε εκεί που φτάσαμε, με τον κ. Προβιά να αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδος. Τότε τα μέσα της εποχής εκείνης τα είχα μαζέψει από τα αποδυτήρια των Γυμνασίων. Βλέποντας αυτό το προπονητήριο που τον ονόμασα “Ναό της ενόργανης γυμναστικής”, θεωρώ πως δεν θα βγουν πρωταθλητές Ελλάδος, αλλά πρωταθλητές Ευρώπης. Το Ρέθυμνο θα ακούγεται πλέον σε όλο τον κόσμο σαν πόλη ενόργανης γυμναστικής. Αυτό είναι ένα φοβερό όνειρο που γίνεται πραγματικότητα τώρα».

ΦΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΣ (Γ. γραμματέας ΟΚΑ Αρκάδι): «Είναι πολύ σπουδαίο ότι όλο αυτό πραγματοποιήθηκε μέσα σε έναν χρόνο και χωρίς λεφτά από τις αρμόδιες αρχές. Διότι ο Νίκος Προβιάς έβαλε… πλάτη αλλά και τσέπη για όλους μας, ενώ υπήρξε οικονομική βοήθεια από ελάχιστους. Μπράβο και χίλια μπράβο σε όλους. Σε όλους μας, γιατί η αλήθεια είναι ότι εάν το Δ.Σ. του Αρκαδίου δεν έβαζε πλάτη, με πρωτεργάτη τον Νίκο Προβιά, τίποτα δεν θα είχε γίνει».

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗ (Μέλος Δ.Σ. ΟΚΑ Αρκάδι – Έφορος ενόργανης): «Πιστεύω ότι όσο μετριόφρονες και να θέλουμε να είμαστε, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι ο κ. Προβιάς έβαλε την πλάτη και εμείς τα χέρια βοήθειας. Έτσι είναι όταν μπαίνει μπροστά ένας και σηκώνει στην πλάτη του ένα τεράστιο βάρος. Έτρεξαν, φυσικά, πολλοί άλλοι άνθρωποι, όπως είναι το συμβούλιο που του έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και μια ομάδα ανθρώπων που πραγματικά πιστεύουν σε αυτό το έργο και κάνουν δωρεές. Η ενόργανη είναι ένα τμήμα του συλλόγου που λειτουργεί σαν οικογένεια. Τόσο οι προπονητές, τόσο οι αθλητές, τόσο τα στελέχη, οι ίδιοι οι γονείς.

Νιώθουμε πολύ περήφανοι για αυτό το αριστούργημα. Είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος που επιτύχαμε. Η ενόργανη είχε μεγάλη ανταπόκριση, αλλά δεν μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε όλα τα παιδιά. Τώρα δηλαδή μπορούμε να πούμε “ελάτε όσοι θέλετε”, θα κάνουμε τμήματα, θα έχουμε ώρες, θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε. Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να έχεις μία κοινωνία που ζητάει αθλητισμό και να μην μπορείς να της δώσεις αυτό το πράγμα; Για τα παιδιά μας αυτή τη στιγμή είναι επένδυση στην υγεία τους, στην ευεξία, στην ψυχολογία».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος ΟΚΑ Αρκάδι): «Η ενόργανη γυμναστική έχει περάσει από πολλές περιπέτειες στην πόλη μας. Είχε ξεκινήσει με τα ελάχιστα μέσα που διέθετε και χωρίς να έχει δικό της χώρο. Ξεσπιτώθηκε πολλές φορές και κάποια στιγμή ανησύχησα πως “ως εδώ ήταν”, ειδικά όταν μας έκαναν έξωση από το 2ο Γυμνάσιο. Όμως, μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες φτάσαμε στο σήμερα και αυτό το κόσμημα. Ο Νίκος Προβιάς έβαλε πλάτη σε όλα. Είχε την τρέλα και την όρεξη να το κάνει. Γιατί για να γίνει αυτό μόνο ένας τρελός μπορεί να το αναλάβει. Άμα δεν έχεις αγάπη για κάτι, δεν θα κάνεις τίποτα».

Πηγή : https://goodnet.gr/news-item/etoimo-to-kosmima.html (31/3/2023)